OLUTVERKKO

Oleellinen oluesta
ja olutkulttuurista jo 
yli 20 vuotta!

OLUTVERKON ARVIOITA LONG DRINK -JA SIIDERIJUOMISTA

Julkaisemme viisi tuoreinta siideri- ja long drink -maistelutestitulosta tällä sivulla. Lisää arvioita löydät linkeistä.

 

* Tuoreimmat siideriarviot

* Tuoreimmat long drink -juomien arviot

 

* Lisää Lonkero- ja siideriarvioita menneiltä vuosilta.

Long Kyrö Gin Long Drink, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila yhteistyössä Kyrö Distillery Company / Rye Rye Oü, Isokyrö

5,5 %-til., Napue ruis-ginistä valmistettu sekoitejuoma, maustettu karpalolla ja rosmariinilla. Uutuus 1.4.2016, Alkon valikoimaan 11.07.2016. Ainekset vesi, Napue Gin, sokeri, karpalomehu, hiilidioksidi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), luontainen rosmariiniaromi, säilöntäaine (kaliumsorbaatti). Ravintoarvot 100 ml: energia 210 kJ / 50 kcal, rasva 0 g, josta tyydyttynyttä rasvaa 0 g, hiilihydraatit 4,9 g, jos sokereita 4,9 g, proteiini 0 g, suola 0 g. LWT valmistanut Kyrö Distillery Companyn luvalla.

Kertalasipullo kruunukorkilla) 0,33 l. Anniskeluhinta 7,50 €. Tulossa 11.07.2016 Alkon valikoimaan.

Pisteet 96 / 100.

Väri on vaalea, kirkkaan marjanpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Lisäaineluettelossa ei ole väriaineita, joten punainen väri tulee kokonaan karpalomehusta. Pulloa avatessa kuuluu voimakas sihinä ja juoma vaahtoaa vitivalkoisena poristen. Vaahto haihtuu saman tien, mutta nuppineulan (terävän) pään kokoiset pikkukuplat nousevat sisältä pintaan vielä pitkään. Tuoksu on mahtavan katajamainen heti korkin avauduttua, lasissa katajaan sekoittuu yrttimäisyyttä ja vahvaa maustemaisuutta eli rosmariinia. Suutuntuma on poreilevasti marjamainen. Maku on voimakas, kuiva, maustemainen, Napue-ruisginin maku on vallitseva ja rosmariinin pehmeän avartava aromi sopii hyvin sen kanssa. Jälkimaku on vahva ja pitkäkestoinen. Juomasekoitus muistuttaa alkuperäistä puhdasta gin tonicia (GT) miellyttävästi onnistuneessa muodossa.

LWT:n ja Kyrö-tislaamon LD-uutuus on aito juomasekoitus, jossa alkoholi on Kyrön tislaamaa Napue ruisginiä. Sen valmistuksessa käytetään 16 yrttiä. ’Napue’ on erään kylän nimi Isonkyrön kunnassa Pohjanmaalla. Etiketti julistaa Kyrön tunnuslausetta: ’Luotamme rukiiseen’ (In Rye we trust).

Pitkä Kyrö (’long Kyrö’) tulee markkinoille aluksi ravintolavalikoimissa. Alko valikoimaan ginipullot tulevat 11.07. alkaen. Lonkeron mainosmannekiiniksi on saatu tanssitaiteilija Aira Samulin, joka sopii tehtävään ’elämänasenteensa ja punaisten hiustensa’ puolesta.

Laitilan Oiva Kuiva Luomu Omenasiideri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila

5,2 %-til., vaalea omenasiideri. Sokeripitoisuus 40 g / l. Uutuus syksyllä 2015.

Kertalasipullo 0,33 l. repäisykorkilla. Alkon vähittäismyyntihinta 3,09 €. 

Pisteet 90 / 100.

Oiva-sarjan kuiva omenasiideri on valmistettu kahdessa vahvuudessa 4,7 % ja 5,2 %.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahtoaa isokuplaisesti ja siristen lasiin kaadettaessa. Tuoksu on mehukkaan omenamainen. Maku on melkein keskitäyteläinen, pehmeän hedelmämäinen, hapokas, kypsän omenamainen, raikas, helppo, maukas. Ei mitenkään mielenkiintoinen, mutta tyylissään puhdas.

Valmistuksessa käytetään luonnonmukaisin menetelmin kasvatetuista raaka-aineista valmistettuja omenaviiniä, -mehua ja sokeria vahvistettuna luontaisilla aromeilla.

Laitilan Gini Long Drink, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

5,5 %-til., vaalea sekoitejuoma London Dry Ginin kanssa, LD-juoma eli long drink. Uutuus keväällä 2015. Ainekset: vesi, sokeri, gin, hiilidioksidi, aromit, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), stabilointiaineet (E414, E445). Ravintosisältö: energia 228 kJ / 54 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 6,0 g, josta sokereita 6,0 g, rasva 0 g, josta tyydyttynyttä 0 g, suola 0 g / 100 ml; sokeri 60 g/l., hapot 2,0 g / l.

Kertalasipullo 0,33 l.; tölkki 0,33 l.; hana-astia. Alkon (tölkki) vähittäismyyntihinta 2,89 €.

Pisteet 88 / 100.

Väri on vaalea, harmaa, läpikuultava, samea. Tuoksu on hedelmämäinen, greippimäinen. Maku on kevyehkö, raikas, lämmittävän vahvasti alkoholimainen, hennosti tahmea. Tuoksun greippi on laimentunut makuaromina.

Valmistajan mukaan Ginin pakkaukset ovat lasipullo ja 30 litran astia. Tuntuukin oudolta, että Alkoon on tehty erikseen tölkkipakkaus, joka sentään edelleen lienee tyylittömämpi lasipullon rinnalla. Sitä paitsi mihin mahtavat pullot mennä? Ravintolamyynnissä – Laitilan henkilökunnan mukaan – väkevää alkoholijuomaa saa annostella vain 4 cl:n kerta-annoksina. 30 litran tynnyrikin pitää siis jakaa 750 kerta-annokseen.

Olvi Mansikka-Raparperi, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., kevyt, maustettu omenasiideri käymisteitse. Valmistusainekset: vesi, sokeri, omenamehutiiviste, porkkanamehutiiviste, rypälesokerisiirappi, hiilidioksidi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), luontaiset aromit, säilöntäaineet. Energiaa 40 kcal / 169 kJ, proteiini 0 g, hiilihydraatit 3,0 g, rasva 0 g / 100 ml; sokeri 30 g/l.

Kierrätysmuovipullo 0,45 l. Vähittäismyyntihinta 2,75 €.

Pisteet 84 / 100.

Väri on vaalea, aniliininpunainen, kirkas, lasiin kaadettu juoma on täynnä kaunista sirisevää kuplakuviota, valkoinen, nopeasti haihtuva kuplainen vaahto viivähtää juoman pinnalla. Tuoksu on marjamainen, mansikkamainen. Maku on makea, raikas, mansikkamainen, maukas, tasapainoinen, juotavuudeltaan todella helppo. Raparperin kiinnostava aromi ei pääse esille.

Saattaa sopia kesäisen hellepäivän kylmäksi juomaksi.

Hedelmäsirkus Siideri, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., sitrushedelmien makuinen omenasiideri. Ainekset vesi, omenaviini, sokeri, omenamehutiiviste, hiilidioksidi, aromit, happamuudensäätöaineet, säilöntäaineet. 100 ml sisältää energiaa 56 kcal / 235 kJ, rasvaa 0 g, josta tyydyttynyttä 0 g, hiilihydraatteja 7,4 g, josta sokereita 7,4 g, proteiineja 0 g, suolaa 0,0 g.

KMP 0,45 l., tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta  € / €.

Pisteet 85 / 100.

Väri on vaalea, hieman vihertävä, lähes väritön, läpinäkyvä, kirkas, poreileva, runsasvaahtoinen. Tuoksu on mausteinen, vaniljamainen, karamellimainen, makea. Maku on kevyt, pehmeä, siirappimainen, hedelmämäinen, ananasmainen, päärynämäinen, jauhoisen omenamainen, sokerisen karamellimainen, vaniljamainen, tasapainoinen.

Saattaa sopia pienenä annoksena tervetuliaisjuomaksi.

Pisteet 86 / 100. (Aiempi testiryhmä.)

Väri on vaalea, vihertävä, lähes väritön, läpinäkyvä, kirkas. Tuoksu on mausteinen, vaniljamainen, karamellimainen, makea. Maku on kevyt, hennosti siirappimainen, hedelmämäinen, pehmeä, karamellimainen, vaniljamainen, makeahko. Tasapainoinen, makea, vaisuhko.

Lasillinen seurustelutauolla ja tervetuliaisiksi maistuu.
A. Le Coq G:N Long Drink Watermelon taste, AS A. Le Coq, Tartto, Viro / Olvi Grupp / Olvi Oyj, Iisalmi

5,5 %, long drink sekoitejuoma, vesimelonin ja limen makuinen alkoholijuoma. Valmistusainekset: vesi, omenaviini, sokeri, omenamehutiiviste, hiilidioksidi, vesimeloni-, lime- ja rommiaromit, happamuudensäätö-, säilöntä-, stabilointi- ja väriaineet; energia  kcal,  kJ, / 100 ml, sokeri  g/l.

Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen.

Pisteet 84 / 100.

Väri on vaalea, punainen, mehumainen, läpinäkyvä, kirkas. Tuoksu on marjamainen, mansikkamainen. Maku on kevyehkö, hedelmämäinen, marjamainen, raikas, metsäinen. Epälonkeromainen, pikemminkin marjasiiderimäinen.

”G:N Long Drink” –tuoteperheessä on aiemmin valmistettu G:N Long Drink Grapefruit taste (5,5 %) ja valmistajan mukaan energiajuomia korvaava G:N Turbo Long Drink (5,5 %).

Kesäpolka, Mustila Viini Oy Vin Ab, Mustila, Elimäki, Kouvola

4,0 %-til., käymisteitse valmistettu makea, maustettu omenasiideri.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 4,00 €. Mustila Viinipuoti ja täysin oikeuksin toimiva Viinitupa.

Pisteet 90 / 100.

Väri on tiilenpunainen, mansikkamainen, läåinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, melko tunsas, tiheä, kuplii äänekkäästi ja lasi täyttyy kestävistä kuplista. Tuoksu on mehukkaan mansikkamainen, vahva, makea. Maku on kevyt, mansikkamainen, mansikkamehumainen, erittäin makea, vahvan luonteikas.

Makeaa, näin makeaa, siideriä saattaa olla vaikea arvostaa, mutta tyylissään Kesäpolka on varmasti onnistunut. Sopii nautitavaksi kesäisen puutarhaillan tervetuliais- tai seurustelutilanteissa.

Siideri valmistetaan käymisteitse hapokkaista omenalajikkeista. Perusviinin sekaan uutetaan tuoreita polka-lajikkeen mansikoita. Siideriä on valmistettu jo toistakymmentä vuotta. Kesäpolkan hienon kansanperinne-etiketin on piirtänyt viinitilan johtajan Maria Tigerstedtin tytär 9-vuotiaana.

Elimäki on vuodesta 2009 kuulunut uuteen Kouvolan kaupunkiin, joka vuodostui kuuden kunnan yhdistyessä.
Upcider Aprikoosi Light, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Royal Unibrew AS, Faxe, Tanska

4,7 %, maustettu omenasiideri käymisteitse (omenaviini vedestä, omenatäysmehutiivisteestä ja glukoosisiirapista; vesi, luontaiset aromit, sokeri, happamuudensäätö-, hapettumisenesto-, makeutus-, säilöntä- ja väriaineet); energia 126 kJ / 30 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 0,8 g (sokeri 0,7 g), rasva 0 g, suola 0 g / 100 ml; sokeri 35 g/l. Kausituote maaliskuun lopulta 2014 alkaen.

Kierrätysmuovipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,95 e. (28.03.2014)

Pisteet 77 / 100.

Väri on vaalea, hennosti punertava, lähes kirkas. Tuoksu on hennosti hedelmämäinen, parfyymimäinen. Maku on kevyt, keinotekoisen hedelmämäinen, laiha.

Siideriuutuuden valmistuksessa on ollut mukana Upcider Siideritehdas –kilpailun kautta valikoitunut kahdeksan kuluttajan ryhmä. Heitä yhdisti mielenkiinto siidereitä ja tuotekehitysprosessia kohtaan. Hartwall toteutti ”yritysten ja asiakkaiden yhdessä tekemisen” kokeilun ensimäisen kerran vuotta aiemmin, jolloin tuloksena oli Upcider Kuiva Granaattiomena (4,7 %), OLUTVERKON siideritestiryhmän pisteet 93 / 100.

Henry Westons Vintage 2013, H. Weston & Sons Ltd, Ledbury, Herefordshire, Englanti, Iso Britannia

8,2 %-til., vaalea puolikuiva, tammikypsytetty omenasiideri.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,98 €. Maahantuoja Servaali Oy, Hki. 

Pisteet 91 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, helmeilevä, pienikuplainen. Tuoksu on tumman, kypsän omenamainen. Maku on keskitäyteläinen, puolikuiva, hedelmämäinen, kypsän omenamainen, hapokas, tammiarominen.

Valmistettu vuoden 2006 omenasadosta. Kypsytetty kuusi kuukautta.

Henry Westonin siideritalo on perustettu vuonna 1880.
Sherwood Oaky Apple Cider, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., puolikuiva omenasiideri. Valmistusainekset :vesi, omenaviini, omenamehutiiviste, sokeri, hiilidioksidi, happamuudensäätöaine (maito- ja sitruunahappo), luontainen aromi, karamellisokerisiirappi, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumdisulfiitti). Energiasisältö / 100 ml: energiaa 215 kJ / 51 kcal, hiilihydraatteja  g, josta sokereita  g, proteiini  g, rasva  g, suola  g.

Tölkki, kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta €.

Pisteet 88 / 100.

Väri on vaalea, keltavihertävä, kirkas. Tuoksu on pehmeän tummasävyinen, hedelmämäinen, karamellimainen. Maku on kuiva, hedelmämäinen, omenamainen, tasapainoinen, onnistunut – tosin nimen (amerikankielisille) lupaamaa tammisuutta ei kyllä löydy aromeista.
Sherwood Apple Cider, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., kuiva omenasiideri. Valmistusainekset :vesi, omenaviini, omenamehutiiviste, sokeri, hiilidioksidi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), luontainen aromi, karamellisokerisiirappi, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumdisulfiitti). Ravintosisältö / 100 ml: energiaa 250 kJ / 59 kcal, hiilihydraatteja 7,9 g, josta sokereita 7,9 g, proteiini 0 g, rasva 0 g, suola 0 g.

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,15 e.

Pisteet 90 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, kauniin kirkas ja tasainenhaalean, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, kuplikas, haihtuu nopeasti kokonaan pois. Tuoksu on vaimea, omenamainen. Maku on kevyt, hedelmämehumainen, omenamainen, kuiva, hennosti hapan. Kokonaisuus onhemto, hieman vaisu, tyylikäs, maukas, omenamainen.
Happy Joe Dry Apple Cider, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / AS Royal Unibrew, Tanska

4,7 %, kuiva englantilaistyylinen omenasiideri. Valmistusainekset:omenaviini (vesi, omenatäysmehu tiivisteestä, glukoosisiirappi), vesi, omenatäysmehu tiivisteestä, sokeri, happamuudensäätöaineet (omenahappo, sitruunahappo), luontaiset aromit, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), väri (sokerikulööri), hapettumisenestoaine (kaliumdisulfiitti). Energia 192 (Alko 210) kJ / 46 (50) kcal, proteiinit 0,0 g, hiilihydraatit 4,6 g, rasvaa 0,0 g / 100 ml. Makeutettu sokerilla, sokeripitoisuus 46 (50) g/ l.

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 €.

Pisteet 93 / 100.

Väri on vaalea, halakan keltainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmämäinen, omenamainen, omenapiirasmainen. Maku on melko kevyt, hedelmämäinen, omenamainen, kanelimainen, luonteikas, raikas, kuiva, hapokas. Hartwallin onnistuneimpia siidereitä.

”Premium English Style Cider”, etiketti lupailee.
Happy Joe Oakwood Apple, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken N.V., Amsterdam, Hollanti

4,7 %, kuiva maustettu omenasiideri käymisteitse. Valmistusainekset: omenaviini (vesi, omenatäysmehu tiivisteestä, glukoosisiirappi), vesi, omenatäysmehu tiivisteestä, sokeri, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), luontaiset aromit, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), väri (omena-, porkkana- ja hibiscustiiviste), hapettumisenestoaine (kaliumdisulfiitti). Energia 190 kJ / 45 kcal, proteiinit 0,0 g, hiilihydraatit 4,5 g, rasvaa 0,0 g / 100 ml. Makeutettu sokerilla, sokeripitoisuus 4,5 g/100 ml.

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,35 e.

A r v i o   t u l o s s a .

Golden Cap Raspberry Soda Light, Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

4,7 %, vaalea maustettu omenasiideri. Valmistusainekset: vesi, hedelmäviini, omenamehutiiviste, sokeri, aromit, mustaporkkanauute, hiilidioksidi, makautus-, säilöntä- ja happamuudensäätöaineet; Ravintosisältö: energia 120 kJ / 30 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 0,6 g (sokeri 0,4 g), rasva 0 g, suola 0 g / 100 ml; sokeri 78 g/l.

Kierrätysmuovipullo KMP 0,45 l. ja 0,33 l. Sleek-tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta  e.

Pisteet 84 / 100.

Väri on vaalea, haalean aniliininpunainen, kirkas. Tuoksu on marjainen, vahvan vadelmamainen. Maku on kevyt, makea, sokerimainen, marjamainen, vadelmamainen, kesäisen raikas. Makea pääaromi kummastuttaa tässä ’kevytjuomassa’.

Tyylissään onnistunut, mutta ei lainkaan kiinnostava.

Siideriuutuuden kehittelyssä Sinebrychoff on antanut kuluttajien äänestää takavuosien suosikkimaustaan, joka on sitten palautettu tuotantoon. Voittajaksi äänestyksessä tuli Golden Cap Vadelma Light No Sugar (4,7 %) vuodelta 2009. Makua kehitettiin sitten Koffin mukaan ”vastaamaan tämän päivän siiderikuluttajien makumieltymyksiä” ja nimen ’vadelma’ käännettiin amerikaksi.

Vadelmajuomauutuus esiteltiin maaliskuussa 2014 Helsingin Gastromessuilla. 0,33 litran muovipullon etiketissä ei mainita ollenkaan tuottajan nimeä! Sinebrychoffin tiedotuksessa puolestaan jätetään kertomatta, että kysymyksessä on alkoholipitoinen juoma.

A. Le Coq G:N Long Drink Grapefruit taste, AS A. Le Coq, Tartto, Viro / Olvi Oyj, Iisalmi

5,5 %, long drink sekoitejuoma, greipin makuinen alkoholijuoma. Valmistusainekset: vesi, omenaviini, sokeri, hiilidioksidi, aromit, happamuudensäätö-, säilöntä-, stabilointi- ja väriaineet; energia  kcal,  kJ, / 100 ml, sokeri  g/l. Samalla reseptillä ja nimellä valmistetaan myös Latviassa: AS Cesu Alus, Cesis / AS A. Le Coq, Tartto, Viro / Olvi Oyj.

Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. (vastaava tuote: A. Le Coq Gin Long Drink Grapefruit 5,5 %, valmistaja Olvi Oyj, Iisalmi; Alkon vähittäismyyntihinta 3,25 € / 0,5 l. tölkki; 13,00 € / monipakkaus 4 x 0,5 l.) .

Pisteet 86 / 100.

Väri on vaalea, harmaa, samea. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen, pulverimainen. Maku on kevyt, hedelmämäinen, greippimäinen, sitrusmainen pirtsakka, pehmeä, kalkkitabletin aromi. Parhaimmillaan tämä greippilonkero on todella kylmänä, jään kanssa kuten valmistaja suosittelee. Sopii alku- ja tervetuliaisjuomaksi ja saunajuomaksi.

Parasta tässä Virossa ja Latviassa valmistetussa tuotteessa on tölkkietiketin nimi ”G:N Long Drink”.

Laitilan Oiva Kuiva Luomu Omenasiideri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila

4,7 %-til., vaalea luonnonmukaisesti kasvaneista omenoista valmistetusta viinistä käymisteitse valmistettu siideri. ainekset vesi, luomuomenaviini, luomusokeri, hiilidioksidi, säilöntäaineena kaliumdisulfiitti. Mehupitoisuus etiketissä 75 %, valmistajan tiedotteessa 97 %. Energia 159 kJ / 38 kcal, proteiinia 0 g, hiilihydraatteja 3 g, rasva 0 g / 100 ml. Sokeripitoisuus 30 g / l.

Kertalasipullo repäisykorkilla, tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,05 e. Hana ravintolamyynnissä 0,4 l. anniskeluhinta  e. (08.02.2014; tlk, p.e.-päiväys 28.08.2014)

Pisteet 96 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Lasiin kaatamisen /laskemisen jälkeen valkoinen vaahto viipyy varsin pitkään juoman pinnalla. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, kypsän omenamainen. Maku on kevyehkö, vahva hedelmämäisyys tuo luonnetta, kuiva, takertuu jopa hieman hampaisiin. Sopii seurustelujuomaksi ja - niin kummallinen kuin ajatus siideristä ruokajuomana onkin - vaalean ja kevyen makkaran, napsahtavan bratwurstin ja nakin sekä tietenkin tuoreita hedelmäviipaleita ja marjoja sisältävän tarjoiluvadin kanssa.

OriGINal long drink, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken NV, Amsterdam, Alankomaat

5,5 %, gin-greippijuoma sekoite (vesi, alkoholi, gin, greippiaromi, sokeri, hiilihappo); energia 220 kJ / 55 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 5,5 g, rasva 0 g, sokeripitoisuus 5,5 g / 100 ml.

Juhlavuoden 1952-2012 kertalasipullo 0,35 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,50 e. Kierrätyslasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,11 e, tölkki 0,33 l. 2,44 e, tölkki 0,5 l. 3,57 e. Hanassa anniskelumyynnnissä.

Väri on vaalea, harmaa, läpinäkymättömän samea. Tuoksu on hedelmäinen, greippimäinen. Maku on kevyehkö, luonteikas, hedelmäinen, greippimäinen, raikas, piristävä, vain hieman makea.

Gin Long drink – kansanomaisesti ”sinilonkero” – viettää vuonna 2012 juhlavuotta. Tuote kehitettiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisten aikana helpottamaan ja nopeuttamaan ravintolahenkilökunnan toimintaa. Alun perin Gin Long drinkin rinnalla oli myös Brandy Long drink (1952-76), joka on palautettu uudelleen tuotantoon juhlavuonna 2012. Gin ja Brandy pakataan 60-luvun tapaiseen korkeahartiaiseen juhlapulloon (0,35 l.). Lonkerot olivat alun perin virvoitusjuomapulloissa. 1960-luvulla kehitettiin kuuden pullon ”transistori” ohuesta kevyestä lasista lyhyellä kaulalla. Hartwallin OriGINal oli vuosina 1952-2009 nimeltään ”Original Gin”. Nykyinen sanaleikkinimi tuli käyttöön vuonna 2010.

OriGINal Long drink oli Alkon myydyin tuote vuonna 2011, yhteensä 4,7 miljoonaa litraa. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuivat myös Light-versio (5,5 %) ja Strong (7,5 %).

Original Brandy long drink, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken NV, Amsterdam, Alankomaat

5,5 %, gin-greippijuoma sekoite (vesi, alkoholi, gin, greippiaromi, sokeri, hiilihappo); energia 230 kJ / 60 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit  g, rasva 0 g, sokeripitoisuus 5,5 g / 100 ml.

Juhlavuoden 1952-2012 kertalasipullo 0,35 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,50 e. 

Väri on vaalea, haalea, ruskeankellertävä, kirkas. Lasiin kaadettaessa porisee äänekkäästi ja muodostaa isokuplaisen vitivalkoisen vaahdon, joka haihtuu saman tien kokonaan. Tuoksu on hedelmäinen, luumumainen, banaanimainen, makea. Maku on keskitäyteläinen, vahvan luonteikas, makean hedelmäinen, sekahedelmäkeittomainen, laimennetun Jaloviinan tapainen. Tuo mieleen 4 cl:n mallasviskiannoksen, johon maistelija sekoittaa teelusikalla vettä. Brandy lonkero on kuin lasillinen vettä, johon on laitettu teelusikallinen brandyä (sekoiteviskiä).

Hieno juomakulttuuriteko Hartwallilta juhlistaa Brandyn kehittämisen 60-vuotisjuhlaa valmistamalla alkuperäistä muistuttavaan pulloon pakattuna juhlaerä tuotetta, joka on ollut pois markkinoilta jo 36 vuotta. Kuluttajat päättävät, pysyykö Brandy lonkero markkinoilla juhlakauden jälkeenkin. 

Original Brandy Long Drink tuli markkinoille Helsingin olympialaisiin 1952. Valmiilla juomasekoituksella oli tavoitteena helpottaa ravintoloiden työmäärää olympiaturistien palvelemisessa. Brandy Long Drink oli Alkon myynnissä aina vuoteen 1976.

Original long drink Light, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken NV, Amsterdam, Alankomaat

5,5 %, gin-greippijuoma sekoite. Vesi, gin, greippi- ja muut aromit, sokeri, hiilidioksidi; happamuudensäätö-, makeutus-, stabilointi- ja väriaineet. Energia 140 kJ / 35 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 0,6 g, rasva 0 g, sokeripitoisuus 0,6 g / 100 ml.

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,44 e.

Väri on valea, harmaa, läpinäkymätön, samea. Sirisee ja poreilee lasiin kaadettaessa. Tuoksu on hedelmäinen, greippimäinen, raikas. Maku on kevyt, raikas, hedelmäinen, pirtsakan greippimäinen. Onnistuneen kevytversion sokeripitoisuus on kymmenen kertaa pienempi kuin varsinaisen alkuperäisen Original Long drinkin (5,5 %), joka 60-vuotisjuhlavuoden 2012 kunniaksi on pakattu myös retrohenkiseen 0,35 litran pantilliseen lasipulloon.

Sinebrychoff Grapefruit Long Drink, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

5,5 %, long drink sekoitejuoma; (vesi, sokeri, gin, glukoosisiirappi, luotainen aromi, hiilidioksidi, happamuudensäätö-, stabilointi- ja säilöntälisäaineet); energia 230 kJ / 55 kcal, proteiinit 0 g, hiilihydraatti 6,1 g, rasva 0 g/ 100 ml; sokeri 70 g/l.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta e. Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,97 e.

.

Väri on harmaa, läpinäkymätön, samea. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, greippimäinen, sokerinen. Maku on kevyt, makeahko, sitrushedelmäinen, greippimäinen. Kokonaisuus on luonteeton.

60-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna (2012) vietävään Hartwallin OriGINal Long Drink –juomaan (5,5 %) verrattuna koffilainen on sameampi, tuoksu on greippimäisempi, maku keveämpi.

Upcider Extra Kuiva, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken N.V., Amsterdam, Hollanti

4,5 %, kuiva omenasiideri käymisteitse (omenaviini vedestä, omenamehutiivisteestä, glukoosisiirapista; vesi, omenamehu tiivisteestä, sokeri, luontaiset aromit, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), väri (sokerikulööri), hapettumisenestoaine (kaliumdisulfiitti); energia 130 kJ / 30 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 1,6 g, rasva 0 g / 100 ml; sokeri 1,6 g / 100 ml.

Kierrätysmuovipullo kmp 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,99 e.

Väri on vaalea, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Tuoksu on hedelmäinen, omenamainen, kuiva. Maku on kevyehkö, hedelmäinen, erittäin kuiva, omenamainen. Hienosti onnistunut maukas Upcider-uutuus keväällä 2012.

Huvila Omenasiideri, Malmgårdin Panimo Oy – Malmgårds Bryggeri Ab, Loviisa-Lovisa

4,7 %-til., vaalea puolikuiva suodattamaton omenasiideri, valmistettu käymismenetelmällä. Valmistusaineet: vesi, omenamehutiiviste, glukoosisiirappi, happamuudensäätöaineet (sitruunahappo ja omenahappo), säilöntäaineet (kaliumdisulfiitti ja kaliumsorbaatti), hiiva.

Kertalasipullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,65 e. Hana ravintoloissa. Jakelu: Olvi Oyj.

Väri on vaalea, hailakan keltainen, hieman samea. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä. Tuoksu on makeahko, omenainen. Maku on kevyt, omenainen, raikas, kuivahko. Kokonaisuus on jo lähellä aitoja brittiläisiä tai ranskalaisia siidereitä. Valmistuksessa käytetään sokeria ainoastaan makeuttamiseen.

Huvila Omenasiideri valittiin Vuoden Siideriksi 2011 Helsingin Olutfestivaaleilla (HBF) ja sai ykkössijan Pohjoismaisten siidereiden sarjassa vuonna 2008. Uudessa teippietiketissä on kultamitaleissa myös kuvat – uutta suomalaisissa etiketeissä.

OriGINal Long drink Strong, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken NV, Amsterdam, Alankomaat

7,5 %, gin-greippijuoma sekoite (alkoholi, gin, greippiaromi, sokeri, hiilihappo); energia 280 kJ / 70 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 6,5 g, rasva 0 g / 100 ml; sokeri 60 g/l.

Tölkki 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,96 e.

Väri on vaalea, harmaa, samea. Tuoksu on raikkaan sitrushedelmäinen, greippimäinen. Maku on kevyen vahva, hedelmäisen makea, greippimäinen, raikas, helposti juotava, tasapainoinen. Vahva alkoholipitoisuus nousee miellyttävästi etualalle. Jälkimaussa vahva hedelmäaromeihin sekoittunut gin tulee mukavasti esille.

OriGINnal Long drink Cranberry, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken NV, Amsterdam, Alankomaat

5,5 %, gin-karpalojuoma sekoite (vesi, gin, karpalo-aromi, väri E163, sokeri, hiilidioksiidi, happamuudensäätöaine E300); energia 260 kJ (Alkon tieto; etiketissä 240) / 60 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 7,0 g, rasva 0 g / 100 ml; sokeri 70 g/l.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. / Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,11 e / 2,44 e.

Väri on aniliininpunainen, läpinäkyvän kirkas. Tuoksu on marjainen, karpalomainen, raikas. Maku on kevyehkö, raikas, karpalomainen, metsämäinen, piristävä. Jälleen kerran voi todeta, että karpalo – ja puolukka - sopii mainiosti mausteeksi ginin kanssa. Hartwallin karpalolonkero sopii tervetuliaisjuomaksi sellaisenaan.

Somersby Cranberry Cider, Carlsberg Danmark A/S, Fredericia, Tanska / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

4,7 %-til., käymisteitse valmistettu maustettu päärynäsiideri. Ainekset: vesi, päärynäviini, sokeri, omenamehutiiviste, karpaloaromivalmiste, luontaiset aromit, hiilidioksidi, happamuudensäätö- ja säilöntäaineet, luontaiset värit antosyaami ja karmiini. Energia 65 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 8,8 g, rasva 0 g / 100 ml.

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta  e.

Väri on vaalea, aniliininpunainen, kirkas. Tuoksu on karamellimainen, mehumainen. Maku on kevyt, makeahko, raikas, pehmeän päärynämäinen, mehumainen, helposti juotava. Somersby karpalosiideri tuli Suomen markkinoille vuonna 2010, jolloin Sinebrychoff Oy valmisti tuotteen Keravan panimolla. Nyt valmistus on siirtynyt Tanskaan. Etikettitiedot ovat suomeksi.

Golden Cap Classic Apple Cider, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

4,7 %, omenasiideri, valmistettu käymisteitse. Ainesosat: vesi, omenaviini (tölkissä: hedelmäviini), sokeri, omenamehutiiviste, aromit, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), säilöntäaineet (kaliumsorbaatti ja natriumdisulfiitti), väri, sokerikulööri; energia 210 kJ / 50 kcal (tölkissä 200 / 50), proteiini 0 g, hiilihydraatit 5,8 g (tölkissä 5,5 g), rasva 0 g / 100 ml.

Kertalasipullo 0,33 l., tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  -- e / 2,94 e.

Vuonna 2012 juhlitaan: Suomalainen siideri 50 vuotta! Marli valmisti ensimmäisen kotimaisen siiderin vuonna 1962. Vahva, korkeimmillaan 8,0 %-til., siideri oli Alkon valikoimissa, aluksi nimellä Cider. Vuonna 1969 nimeksi muutettiin Golden Cap.

Suomen ensimmäinen anniskelupaikkojen hanasiideri vuodesta 1993. Alkoholilain muutoksen perusteella enintään 4,7-prosenttinen käymisteitse valmistettu siideri pääsi kauppojen ja kioskien myyntiin vuodesta 1995 alkaen.

Sinebrychoff vastasi Golden Capin myynnistä ja jakelusta vuodesta 1992 alkaen ja myös valmistuksesta vuodesta 1997 alkaen.

Juhlakuosiin pakattu Golden Cap Classic – ja myös juhlakevään uutuus, eksoottisten hedelmien arominen, makea Golden Cap Wicked (4,7 %) - leviää kuluttajien ulottuville maalis-huhtikuusta alkaen. Valmistaja esittelee uutuuksia Helsingin Messukeskuksen Gastro-messuilla.

 

* Arvio  t u l o s s a !

 

Prykmestar Kuiva Omenasiideri, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %, kuiva omenasiideri. Valmistusainekset: vesi, omenaviini ja -täysmehutiiviste, Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

 

VASP:n ensimmäinen siideri tuli markkinoille vuoden 2011 alussa.

 

Arvio  t u l o s s a !

.

.

.

.

.

.

Prykmestar Ahomansikka-Raparperi, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %, kuiva maustettu omenasiideri. Valmistusainekset: vesi, omenaviini ja -täysmehutiiviste,

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

 

VASP:n uusi omenasiideri on maustettu ahomansikoilla ja raparperilla.

Arvio  t u l o s s a !

.

.

.

.

.

.

Olvi Leguana Lonkero, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., käymisteitse valmistettu appelsiinin ja guavan makuinen long drink -juoma. Valmistusaineet vesi, omenaviini, sokeri, appelsiini- ja guavamehutiiviste, hiilidioksidi, aromit, väri (antosyaani), antioksidantti, säilöntäaineet, stabilointiaine (johanneksenleipäpuujauhe). Energiaa 67 kcal / 283 kJ, proteiinit 0 g, hiilihydraatteja 9,7 g, rasva 0 g / 100 ml.

Tölkki 0,33 l. / 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  11,60 e (6x0,33 l.).

Väri on vaalea, hailakan porkkananpunainen, läpinäkymätön, samea. Tuoksu on hedelmäinen, eksoottisia etelän hedelmiä, mehumainen. Maku on kevyt, pehmeän hedelmäinen, raikas, mehumainen. Juoman jättämät tahrat ovat sokerisen tahmeita. Trooppisten leveysasteiden piikkinen suomumatelija leguaani on päässyt tulevan kesän 2012 uutuuslonkeron tunnukseksi.

Olvi Trooppiset Hedelmät, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., pomelo- ja persikkamausteinen omenasiideri. Ainekset vesi, omenaviinisokeri, omenamehu, hiilidioksidi, luontaiset aromit, happamuudensäätöaineet, säilöntäaineet. 100 ml sisältää energiaa 62 kcal / 260 kJ, hiilihydraatteja 8,8 g.

Kierrätysmuovipullo 0,45 l. / tölkki 0, 33 l. Vähittäismyyntihinta 2,79 e / 1,85 e.

Väri on melkein väritön, hieman vihertävä, mahlamainen, kirkas. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, makeahko, mehumainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, persikkamainen, mehumainen, makeahko, hieman paksu, koivunmahlamainen. Etikettitiedon mukaan valmistuksessa käytetään puolet enemmän aitoa mehua kuin normaaleissa maustetuissa siidereissä.

Trooppiset hedelmät on alkukesän 2012 uutuus. OLVI Siideri -tuoteperheen pakkaukset uudistuvat samalla kauttaaltaan ja saavat raikkaan, tyylikkään valkoisen ilmeen. Etiketit ja tölkit on suunnitellut helsinkiläinen Bond Creative Agency ruotsalaisen taiteilijan Stina Perssonin vesivärikuvitusten pohjalta. Testiryhmä piti etiketin taideteoksesta kovasti, mutta läpimättömän valkoinen muovi jakoi mielipiteet. Valkoinen tausta on sekä tyylikäs että epäkäytännöllinen sille, joka mieluummin haluaa nähdä sisillä olevan siiderin värin ja ulkonäön.

Fizz Sparkling Dry, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., kuohuviinin makuinen juoma. Valmistusainekset: vesi, omenaviini, omenamehu, sokeri, hiilidioksidi, aromit, säilöntäaineet (natriumdisulfiitti ja kaliumsorbaatti). Energiaa 44 kcal / 185 kJ.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,29 e.

Väri on vaalea, hieman kellertävä, kirkas. Tuoksu on vaimea, viinimäinen, omenainen. Maku on kevyt, rutikuiva, hedelmäinen, tasapainoinen. Valmistaja ilmoittaa etiketissä hassunoloisesti, että Fizz-siiderisarjan uutuus on "kuohuviinin makuinen juoma". Avoimeksi jää, mikä kuohuviini maistuu juuri Fizziltä… tai mikä on "kuohuviinin makuinen"? Paremminkin voisi ilmaista, että Fizz on "kuohuviinimäinen" tai kuohuviinin tyyppinen.

Olvi on jo kolmas viinimäisiä huippumietoja kuplajuomia valmistava suomalaispanimo. Villityksen aloitti loistavalla menestyksellä loppukeväällä 2010 Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Oiva Skumppa, myöhemmin kehitettiin vielä Oiva Skumppa Mansikka ja Oiva Skumppa Kuiva Omena (kukin 4,7 %). Sinebrychoffin vastaavat uutuudet tulivat vuonna 2011 kahdessa vahvuudessa ja sekä tölkki- että piccolo-lasipullossa: Golden Cap Sparkly Demi Sec ja Golden Cap Sparkly Fraise (molemmat 4,5 % ja 5,5 %). 

Crowmoor Dry Apple Cider, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

4,7 %, vaalea kuiva omenasiideri käymisteitse (vesi, hedelmäviini, omenamehutiiviste, sokeri, sitruunahappo, aromit, väri sokerikulööri, happamuudensäätö- ja säilöntäaineet); energia 190 kJ / 45 kcal, proteiini 0 g, hiilihydraatit 4,6 g (siitä sokeria 4,3 g), rasva 0 g / 100 ml.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,25 e.

Väri on vaalea, kellertävä, kirkas. Tuoksu on hedelmäinen, vahvan omenainen. Maku on kevyt, melko mieto, kuivahko, omenamaisen hedelmäinen, pehmeä. Tasapainoinen, varsin onnistunut tämän tyylisuunnan siideri.

Tervetuloa OLUTVERKKOON!

Ota kantaa!

Newest Members